Strik gennem tiden

Det nostalgiske strik

I en tid hvor der er fart på i hverdagen og udviklingen bare kører derudaf, så er der mange der har et behov for lige at stoppe op, trække vejret og holde fast i hvor vi er. Ind imellem går det bare lidt for hurtigt, og vi er nødt til at have os selv med og tage et pusterum. Mine pusterum bruger jeg med et strikketøj i hænderne, og udover at det kræver fysisk ro så har de ensartede bevægelser også en afslappende effekt.

Strikning har eksisteret i århundreder og har været et populært håndværk i gennem mange generationer. Historien om strik går helt tilbage til det 16. århundrede, hvor det havde et praktisk formål. I 1940’erne og 50’erne blev strikning en populær hobby for kvinder, der ledte efter måder at lave deres eget tøj og tilbehør på. Det var en tid hvor mange aftener blev brugt med enten et strikketøj eller sytøj, mens mændene ofte læste avis eller bog.

Hvad kendetegner vintagestrik ?

Populariteten for strikning faldt i løbet af 1960’erne og 70’erne, da masseproduceret tøj begyndte at dukke op i butikkerne og dermed blev mere tilgængeligt, og ikke mindst overkommeligt i pris. I de senere år er interessen for de gamle huslige håndværk, som blandt andet at strikke genopstået, og mange har opdaget magien ved at strikke og ikke mindst kreere sit eget tøj og muligheden for at sætte sit eget personlige præg på det.

Begrebet vintage karakteriserer ting som ligger mere end 25 år tilbage i tiden, og i forhold til vintagestrik så kan vi bruge det om strikkemønstre, teknikker og opskrifter som er mere end 25 år gamle.

Vintagestrik handler også om at se tilbage i tiden og gå på opdagelse i gamle traditioner, ikke mindst indenfor strikning i forskellige lande. Især i lande på de mere nordlige breddegrader, har strikning været meget udbredt – der var ganske enkelt et stort behov for praktisk og varm påklædning for at holde kulden væk.

Et dyk ned i historien

Vintagestrikhar bare noget specielt over sig, og er minder om hvordan strikning har været tilbage i tiden. Der blev brugt spændende og indviklede hulstrikmønstre, snoningsmønstre og en langt større brug af forskellige teknikker og mønstre for at sætte sit præg på det færdige arbejde. En detaljerings- og sværhedsgrad som vi ikke ser særlig meget i dag.

Inden du går igang med et projekt i vintagestrik, er det vigtigt at vide at datidens strikkeopskrifter er forskellige fra de strikke-opskrifter vi bruger i dag. De gamle opskrifter bruger for eksempel nogle andre begreber, andre mål samt opskrifterne ikke helt så detaljerede som vi kender dem. Derudover er opskrifterne baseret på naturlige fibre som uld, hvilket kan gøre en stor forskel for det færdige projekt.