Hvornår kan man kalde noget for vintage eller er det retro, hvor går grænsen og hvad gælder der af ophavsret på gamle opskrifter. Det har jeg været igang med at finde ud af og har derfor været på jagt på det store internet for at finde ud af definitioner og tidsperioder for hvornår noget er vintage og hvordan man i den forbindelse forholder sig til ophavsret som det hedder i Danmark eller copyright som det hedder i den engelsktalende del af verden. Det er der kommet nogle meget sjove ting og ind imellem noget langhåret læsning ud af.
Der er ikke nogen generelle retningslinier for hvornår ophavsret eller copyright ikke længere er gældende, det varierer også fra land til land i forhold til hvilke aldersgrænser og regler der er gældende.
Grundlæggende kan man sige at ophavsret på strikkeopskrifter betyder at den designer der har udviklet mønsteret eller opskriften, har den gældende rettighed til at bruge sit design. Det gælder i forhold til at reproducere, uddele og til at sælge opskriften. Det betyder samtidig også at andre kan benytte opskriften udelukkende til at strikke det pågældende til eget brug. Hvis nogen ønsker at bruge opskriften kommercielt, skal der indhentes tilladelse hos designeren. Dette gælder også hvis man ønsker at sælge det færdige strik ud fra opskriften eller design. Ophavsretten er dermed med til at sikre at designeren har kontrol over sit design, bliver anerkendt og ikke mindst kunne få betaling for det arbejde som ligger bag det at udgive en strikkeopskrift.
Generelt gælder det, at den, der har skabt et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket.
Kulturministeriets website
Hvad er grænsen for ophavsret ?
Noget kan kaldes vintage, når det er minimum 20 år gammelt og dog ikke mere end 100 år. Hvis det er over 100 år så er det mere at betegne som antikvitet. Værker som betegnes som vintage er ofte karakteriseret for deres kvalitet, det håndværksmæssige arbejde som ligger bag og det at der er tale om unikke produkter. Ofte er vintage også kendetegnet ved en specifik tidsperiode, det kan for eksempel være 40’erne eller 60’erne.
Når det kommer til ophavsret på ting som enten er vintage eller måske antikvitet, kan være svært at finde ud af hvad der gælder af regler. Det bliver så heller ikke nememre, når reglerne er forskellige fra land til land og om det er den oprindelige ophavsret der gælder.
Her er nogle ting som du bør være opmærksom på når det gælder ophavsret.
-Vær opmærksom på hvis strikkeopskrifter sælges eller deles online i en elektronisk version, eventuelt i scannet version eller som billeder. Fordi at nogen har en strikkeopskrift, betyder ikke at de må kopiere den og sælge eller dele uden at den person som har ophavsretten har givet specifik tilladelse til det. Ved at købe eller modtage elektroniske kopier af strikkeopskrifter, kan du være med til at bryde ophavsretten hvis du ikke er fuldstændig sikker på at delingen eller salget er tilladt. Så hellere spørg inden du modtager eller for den sags skyld selv deler/sælger en kopi af en opskrift.
-Der er forskel på de forskellige landes lovgivning om ophavsret/copyright – heldigvis er det dog ved at være rimeligt ens, og da der findes rigtig mange strikkeopskrifter i blandt andet England og Australien som også er tilgængelige på nettet eller sælges i fysisk form, er det vigtigt at være helt klar på hvad der gælder i de enkelte lande.
Danmark
I Danmark gælder ophavsretten indtil 70 år efter udgangen af kalenderåret for den person som har ophavsretten er død. Hvis du gerne vil bruge en strikkeopskrift til kommercielt brug, så skal du indhente tilladelse fra ophavsindehaveren.
Kilde: Kulturministeriets website
England
I følge den britiske regerings website så ophører copyright på en strikkeopskrift når der er gået 70 år efter designerens død, vel at mærke fra slutningen af kalenderåret for dødsfaldet.
Kilde: Den britiske regerings website
USA
I USA, betragtes strikkeopskrifter som er udgivet efter 1. januar 1978 er stadig underlagt ophavsret, og er gældende indtil 70 år efter at personen som har ophavsretten er død. Hvis ophavsretten tilhører et firma eller den oprindelige ophavshaver er ukendt eller anonym, så gælder ophavsretten i 95 år efter udgivelsen eller 120 år efter designet er udført – afhængig af hvad der først udløber. Hvis ophavshaveren identitet bliver kendt inden udløbet af ovennævnte perioder, så gælder ophavsret for personen.
Opskrifter som er udgivet før 1978 kan være underlagt fornyelse af ophavsret, så det skal undersøges om ophavsretten stadig er gældende.
Kilde: US Government
Australien
I Australien gælder ophavsretten også med 70 år efter ophavsretshaverens død, eller hvis ophavsretten gælder en udgivelse så er det 70 år efter udgivelsesåret. Herefter er værket offentligt tilgængeligt for brug.
Kilde: Australian Government
